Nytt i kameraväskan

Sony α7 II

En uppdatering i ämnet kameraväska, ett ämne som berörts här av och till sedan det nya året började. Det som syns ovan är det som jag tänker mig skall vara min kamera i en någorlunda överskådlig framtid, en Sony α7 II som för stunden endast är kompletterat av ett Sony FE 70-200mm f/4 G OSS-objektiv, det som syns i bakgrunden.

Det blev med andra ord ännu ett helt systemskifte, bort från Canon EF och Fujifilm X till något helt nytt, något helt obeprövat för min del, Sony E/FE. Något nytt, något spännande, något utmanande!

Varför just Sony då, med alla kostnader som det medför?

Främsta anledningen är och förblir just det faktumet att det får plats en fullformatssensor á 24 megapixel i detta mycket kompakta hus. Det är otroligt svårt att motivera för sig själv att gå ner från fullformat och 20 megapixel i Canon EOS 6D till något mindre, oavsett hur bra Fujifilms X-transsensor är. Att stanna kvar med 6D var ju givetvis ett starkt alternativ det med, men då med risken att kameran får fortsätta att bo på skrivbordet allt som oftast.

Just nu är väl knappast mitt begynnande Sony-system särskilt portabelt med den stora, vita zoomoptiken i bakgrunden där. Långt ifrån snarast. Däremot så är tanken att komplettera detta med fler objektiv, mindre objektiv. Till att börja med hade jag tänkt mig Zeiss Loxia 2/50 som ett utmärkt komplement till detta, men den levereras först i maj som det ser ut just nu, varför zoomen i bakgrunden där fick bli mitt första objektiv. Risken (?) är dessutom stor att det kommer hamna något ytterligare objektiv med i väskan innan maj månad med, kanske Sonys 35mm f/2.8 som är ett mycket kompakt och trevligt objektiv till detta kamerahuset? Eller Sonys 55mm f/1.8 som skulle vara mycket charmig? Eller en EF-E-adapter så att jag kan köra vidare med min Zeiss 2/35..?

Nåväl, detta är en början, mycket av min gamla utrustning ligger till salu på Blocket nu och i takt med att den försvinner iväg så kommer det nya systemet att kompletteras med. Tills vidare får jag springa runt med min mindre diskreta kombination och lära mig det nya i godan ro.

Thomas Cook Airbus A321
Sony α7 II, 200mm, ISO 200, 1/2000 sek vid f/5,6

Efter mina första testrundor igår så är jag mycket nöjd med vad som levereras från kombinationen, som synes ovan. Skärpan går inte att ta miste på och kvalitén är på topp! Visserligen har jag fortfarande ett och annat att lära in för att hantera kameran på bästa sätt, men det var väl också en av anledningarna till att jag gjorde just detta systemskifte.

Jag har en tanke om att fortsätta uppdatera i ämnet α7 och hur vi fortsätter trivas ihop, så risken är att ni får stå ut en stund med ytterligare inlägg i ämnet alpha!

Ett svar

  1. […] nu börjar det allt så smått närma sig tre månader sedan min Sony α7 II packades upp här hemma. Tre månader med spegellöst fotograferande att försöka summera och komma med någon […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.