Viljan att förändra

Jag vet inte om det bara är jag som är skvatt galen, men ibland drabbas man utav en stor lust att rodda runt i sin kamerautrustning, förändra, köpa nytt, köpa annat!

Sedan februari 2012 har jag haft min Nikon D7000, en kamera som jag är nöjd med som så, den har levererat väl ända sedan dess och kommer med stor sannolikhet fortsätta göra så under många år till om jag så skulle vilja.

Men, av någon anledning har jag drabbats av en lust att ändra radikalt i kameraväskan, kanske i samband med att jag under hösten sålt av mitt Sigma 150-500mm samt 70-200mm till bättre behövande.

Kvar i väskan finns just nu ett 12-24mm f/4, ett 50mm f/1.8 och ett 85mm f/1.8 tillsammans med D7000-huset. Frågan är nu, vad gör man här näst?

Nikon D700 med 24-120 optik

Länge har jag varit sugen på en fullformatskamera, en Nikon D610, D700 eller en D800 exempelvis för att prata samma system som jag har nu. Dock skulle detta göra mitt 12-24mm mindre användningsbart eftersom det är anpassat för mindre kamerasensorer, exempelvis den i min D7000.

Istället har jag fått tankar om att byta system helt – igen! För en gång i tiden började jag ju faktiskt med Canon-system, när jag köpte min första digitala systemkamera, en Canon EOS D30 med våldsamma 3,2 megapixel!

Canon EOS 6D med EF 24-105mm

Dessutom har ju Canon sin EOS 6D med fullformatssensor för ganska rimliga pengar, visserligen med vissa svagheter sett till autofokussystemet men ändå. Ett annat alternativ är en bättre begagnad Canon EOS 5D Mark II, dock med det lilla bekymret att den använder CompactFlash för lagring, inte SD-kort som min kära lilla dator har läsare för.

Problemet vid ett systembyte är dock att samtliga befinliga objektiv behöver bytas. Visst kan man säkert köpa till konverteringsmakapärer för att montera Nikon på Canon, men det vore ändå inte samma sak.

Hade man haft mer med pengar hade jag tveklöst handlat på mig ett 24-105 mm f/4, ett 50 mm f/1.8 samt ett 85 mm /f1.8, för att lite smått matcha vad jag har idag. Hade man haft obegränsat med pengar hade man ju även direkt satsat på ett 50 mm f/1.2, ett 85 mm f/1.2 samt en EOS 5D Mark III för att göra en lagom trevlig kombination.

Frågan är och förblir, skulle en sådan förändring i kameraväskan lyfta fotointresset på något sätt och vis, eller är det mest hela grejen med att lära sig något nytt som lockar?

Fujifilm X100s

Kanske man istället borde lägga en del pengar på att utöka objektiven till min Fujifilm X-E1 istället..? Eller skall man sälja den och köpa en X100s för att komplettera ett större system?

Valen är många och inga beslut lär väl tas inom den närmaste tiden. En sak är dock säker, tekniska leksaker är roligt och lusten att förändra saker och ting lär knappast försvinna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.