På spontan kaffeprovning

Mitt lilla favoritkaffe, Rosteriet, har sedan en tid tillbaka öppna kaffeprovningar vid kl 13:00 på tisdagar. Detta är något jag länge tänkt mig besöka utan att det av ett eller annat skäl blivit av. Idag hamnade jag istället där på ren tur!

Tanken från början var ju att ta en promenad runt stadens gator med kameran i högsta hugg för att njuta utav det härliga vårvädret som ligger över staden just nu med riktigt blå och vacker himmel med tillhörande värmande sol. Så ut gav jag mig för första gången i år endast iförd kortärmad skjorta och knäppte av några bilder i stadsparken som ärligt talat inte blev helt lysande. Fortsatte därefter till just Rosteriet för att inhandla en av deras goda cappuccino inför resterande promenad.

Väl där kunde jag på skylten utanför konstatera att det var just tisdag och efter en snabb koll på klockan, även inse att det snart var dags för just kaffeprovningen. Eftersom min dag inte innehöll några andra planer direkt efterföljande allt detta så passade jag givetvis på att se vad detta skulle vara.

Kaffeprovning

Dagen till ära var det provning av fyra olika kaffesorter och rostningar från Honduras, Etiopien, Colombia och Brasilien. Närmast i bild Santa Marta från Honduras, Yirga Cheffe från Etiopien, sedan ett kaffe från Colombia vars namn jag tyvärr glömt följt av Tres Fazendeiros från Brasilien.

Kaffeprovningen som sådan gick till som så att grovmalet kaffe blandades med varmt vatten i speciella muggar, efter en stund så filtrerades kaffet från flytande restprodukter och var därefter redo att smakas av. Med hjälp av sked tog man upp en lagom mängd kaffe som skulle sörplas in i munnen på ljudligaste vis.

Även om det kanske kan vara svårt att föreställa sig om man aldrig provat på detta så är det faktiskt stor skillnad på kaffe och kaffe! Allra helst de ljusrostade blandningarna från Honduras respektive Etiopien som är en helt annorlunda smakupplevelse från det kaffe man vanligen dricker.

Jag kan inte direkt säga att någon av varianterna smakade direkt dåligt, långt ifrån snarare. Personligen gillade jag mest det etiopiska samt colombianska kaffet i smak jämfört med de honduriska samt brasilianska varianterna.

Hur som helst så var det ändå en riktigt intressant och trevlig upplevelse med lite bakgrundsfakta som berättades av den alltid lika trevliga personalen på Rosteriet!

Som avslutning på det hela beställde jag mig det jag kom för, en delikat cappuccino baserad på Cumbia-varianten för att ta med ut i solskenet.

Medtaget kaffe från Rosteriet

Satt därefter en lång stund i solskenet och bara njöt utav såväl kaffe som vårvädret, tittade på folk och allt vad de hade för sig. Kort och gott en stund av riktig, tvättäkta livsnjutning sådär på en ledig tisdag!

Planen på ännu en fotopromenad till morgondagen finns i min hjärna, förutsatt att vädret då tillåter! Återstår då att se om det faktiskt blir mer av en promenad och mindre av kaffedrickandet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.