webbpysslare, pappa, make och lätt nördig, utan inbördes ordning

Batteritiden som försvann

Det är lite märkligt egentligen, smartlurar blir allt mer kraftfulla, smalare, lättare i takt med att tiden går. Detta har blivit någon form av ersättare till det tidigare megapixelracet som många tillverkare körde med, flest megapixel vinner!

HTC One X

Detta har dock medfört en viss nackdel, en allt större svårighet att klara sig igenom en hel dag utan att behöva en ”stödladdning” någon gång under dagen, åtminstone har så varit fallet för mig allt oftare!

Nu ingår jag i och för sig i kategorin ”överdrivna användare” som gör mycket med sin telefon, kollar Facebook, Twitter, instagr.am, mail, sms och så vidare. Ibland får jag för mig att även lyssna på musik från telefonen, ja, egentligen gör jag väl allt som syns i reklamfilmerna.

Problemet med denna typ av användning är då att batteriet går åt i en rasande takt, främst på grund av de allt större skärmarna, exempelvis 4,7″ som på HTC One X ovan, eller för den delen 4,3″ som på Sony Xperia S nedan. Visst är det trevligt med ljusstarka, stora skärmar som har en pixeldensitet hög nog för att enskilda pixlar inte skall gå att se, men till vilket pris?

Sony Xperia S

Har man ständig tillgång till laddare, antingen via ett vanligt eluttag eller exempelvis 12V-laddare i bilen är den höga energiförbrukningen inget nämnvärt problem, annat än ett rent bekvämlighetsrelaterat problem då. Är man däremot ute på resande fot och inte vet när man kan ladda nästa gång blir problemet värre.

Under lördagens tripp till Dala-Järna exempelvis tog jag min Sony Xperia S från laddning vid 6-tiden på morgonen, skickade något enstaka sms, ringde några minuters samtal och tog emot några minuter samtal till, kollade in Facebook någon minut då och då. När dagen var över och vi rullade från Vansbro hemåt var batteriet nere på dryga 20% kvarvarande kapacitet, knappt en dag överlevde den med sparsam användning.

Tyvärr verkar de allra flesta tillverkare fokusera mer på att minska främst tjockleken i telefonen, snarare än att kosta på sig någon millimeter extra i utbyte mot några hundra välbehövliga mAh i batteristorlek.

Den enda tillverkare som tycks tänka i den banan för närvarande, är Motorola som har släppt en variant av deras Motorola Razr som fått tillägget Maxx och där man offrat just några millimeter tjocklek mot ett batteri på mastiga 3300 mAh, att jämföra med omkring 1800 mAh på de två tidigare nämnda telefonerna.

Motorola Razr Maxx

Det är inte för inte man blir en uns lockad av den, möjligheten att kanske kunna använda telefonen en hel dag UTAN att bli i desperat behov av en laddare! Jag har dock avverkat ett antal telefoner hittills i år, tillräckligt många för att inte kunna räkna dem på en hand längre, så en till behövs väl kanske inte direkt…

Däremot vore det trevligt om någon annan tillverkare kunde tänka om tills nästa år, ge oss en telefon med ett ordentligt batteri, en telefon som går att använda mer än 30 minuter i taget utan att skrika efter laddaren!


Föregående

Flygfestande

Nästa

Dags för årets andra bad..?

3 kommentarer

 1. Jag funderade lite på batteritiden och gissar Du kan ha lite nytta av länkarna jag lade ut på hampus71 – åtminstone att Du efterforskar om Du har skräpprogram som är igång eller något som kan bantas bort. Jag länkar ett litet tankefrö på vägen –
  http://hampus71.wordpress.com/2011/02/02/hampus71/#respond

  • Tack, men jag har provat de flesta och de mesta olika varianter för att minska belastningen i systemet. Jag har ägt över tiotalet olika telefoner med Android som system samt även ett flertal telefoner med andra system och det är mer eller mindre ett genomgående fenomen.

   Dagens mobiltelefoner lider lite av samma symptom som biltillverkarna hade en gång i tiden, när motorns hästkrafter var allt av värde. Idag är många mobiltillverkade och systemtillverkare så barnsligt förtjusta i funktioner av alla de slag, utan att lägga mycket vikt på driften i allmänhet.

   Förhoppningsvis kommer även mobiltillverkarna att börja med en eco-trend inom kort, längre batteritid med samma funktionalitet, åtminstone hoppas jag på det!

 2. Ja Du konstaterar säkert faktum. Ledsamt för både ungdomar och dem som använder ”apparaterna” i sitt arbete. En sak jag funderat på är vem som betalar snickaren / rörmokaren när han mitt under jobbet därhemma tar emot andra arbetsorder som inte rör mitt objekt.
  Du har verkligen fina aktionbilder på Ditt flikr får jag också säga.

Gör mig glad och skriv en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén