Premiärlejon!

I lördags var det dags att gå på premiär, och inte vilken premiär som helst heller, utan premiären för en ny svensk racingserie, TTA – Elitserien i Racing!

TTA..?

I TTA – Elitserien i Racing tävlar de snabbaste förarna och de största teamen i nya och häftiga racingbilar med hybridmotorer på över 400 hästkrafter.

Eller kort sagt, jävligt häftiga racerbilar med karosser från Volvo, Citroën, SAAB och BMW beroende på vilket team det handlar om. Bilden nedan visar exempelvis Thed Björk och Volvo Polestar Racings S60 i TTA-utförande, med en grymt läcker färgsättning dessutom!

Polestar Volvo S60 TTA

Förutom själva TTA-bilarna i sig tävlas det även med Fiat 500 Abarth i Trofeo Abarth Sweden, läckra små Radical racers, GT Cup med Porsche 911 GT3-Cup samt Swedish GT med en blandning av GT-bilar såsom Porsche 911, Ferrari 430/458, BMW m.fl., varav främst den sistnämnda kategorin erbjuder en underbar ljudupplevelse under såväl kval som race!

Lämpligt nog gick premiären för TTA på Karlskoga motorstadion vilket är endast dryga 7 mil från min kära hemort, så i sällskap av kollega med sambo så begav vi oss österut i lördags morse, för att avnjuta en dag med racing.

Dessvärre så erbjöd vädret inte direkt någon njutning, småkyligt och med ständigt regn i luften så kom vi till banan, parkerade min kebabsläde och promenerade ner till själva området för att se vad som erbjöds för stunden.

Lagom när vi kom dit höll man på i sluttampen med kval till Trofeo Abarth Sweden vilket kanske inte var dagens mest intressanta händelse. Istället gled vi mest runt och kikade på allt möjligt som hände i depåtrakten, allra helst då de utställda BMW-bilarna av fint slag samt de Porsche 911 som rullades ut från besiktningen.

Hittade iväg till trakten av depåutfarten lagom när det började bli dags för kval med Radical och deras klart läckra små bilar, eller vad sägs om 600 kg bil med 210 hk stark motor!?

Avnjöt lite motorljud från depågatan och än bättre, start/mål-rakan allt medan kvalet flöt på för fullt. Efterföljande kval skulle visa sig vara för Swedish GT vilket gjorde att depån nu fylldes av allsköns välljud, man kunde riktigt mysa sig varm när en hoper Porsche- och Ferrari-motorer varmkördes inför kvalet!

Att stå vid start/mål-rakan när dessa underbara GT-bilar kom farandes var riktigt riktigt gôtt faktiskt, allra bäst motorljud just där stod nog faktiskt bil #41 för, en Aston Martin Vantage som med ett dovt mullrande drog förbi i duktig fart bortanför staketet.

Denna plats bjöd även på fin utsikt när det väl blev tid för TTA-kvalet också, se dessa bilar in action på riktigt för första gången och det dessutom på riktigt nära håll.

När alla var kvalade och klara blev det dags för lite lätt lunchpaus, komplett med rätt häftiga köer till varje tillgängligt matställe längs med banan. För egen del fick det bli en lagom flottig hamburgare som intogs under en promenad runt i området.

Racen inleddes sedan med en lagom stor dos Porsche 911 i GT-Cup och man fick kämpa en aning för att hänga med, det är så lagom lätt att göra det i verkligheten, på plats på banan där man inte riktigt har tillgång till all fin grafik man är van med från att ha sett racing på TV..!

Därefter följde racen med Radical och Abarth-bilarna innan huvudrätten, TTA-racet!

Även om racen överlag inte bjöd på så fantastiskt många omkörningar eller annan hård kubbning för platser, så var det ändå riktigt läckert att vara på plats, njuta av ljuden och synen av bilarna. I TTA-racet var det dessutom väldigt spännande att se den oväntade pole-bilen behålla och kämpa för sin ledning hela racet igenom.

Dagen avslutades sedan med en timmes race i Swedish GT, ett race som i min mening faktiskt erbjöd härligast ljud för dagen, allra helst bil #11, en Ferrari 430 som sköt av ordentliga smällar från avgassystemet varje gång det växlades, en närmast pervers njutning för en annan som är svag för Ferrari!

Allt som allt var det en riktigt trevlig dag, även om vädret inte riktigt samarbetade med oss besökare eller arrangörer. Måste säga att det gav riktig mersmak för att besöka fler lopp, och då dessutom orka ta med den stora kameran och inte bara den lilla!

Dessvärre, så körs nästa race på Anderstorp den 2a juni, vilket infaller på min jobbhelg och som därmed gör det svårt att följa. Förhoppningsvis infaller åtminstone nästa race på Karlskoga under ledig helg, för det känns just nu väldigt troligt att det blir ytterligare minst ett besök på en TTA-helg den här sommaren, antingen då i Karlskoga eller i Göteborg på deras stadslopp!

Det blev några bilder och ett filmklipp, som finns att beskåda på Flickr respektive YouTube för den som inte fått nog av all text. I övrigt vill jag rekommendera ett besök på din närmaste TTA-helg, gillar man motorsport så är det värt besväret enligt min mening!

Ett svar

  1. […] besök i Karlskoga av TTA-serien. Som bekant så besöktes årets första tävling och tillika premiären för just TTA-serien i maj och redan då funderade jag på ett […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.