Som vissa av bloggens läsare har ju undertecknad ett visst intresse för det här med mobiltelefoner, och då allra helst smartlurar. Vissa kanske skulle kunna kalla det för vansinne, jag föredrar ordet hobby, det låter mindre illa helt enkelt.

I detta vansin.., flåt, hobby har det varit en ny spelare på besök här i det Ewensonska hemmet, nämligen Nokia N9 som trillade in på posten för drygt 1,5 vecka sedan. Nokia N9 är något slags halvhjärtat försök av Nokia att bygga vidare på ett eget operativsystem för smarta telefoner, likt Apples iOS, Googles Android eller Microsofts Windows Phone.

Nokia N9 svart

Dessvärre gav Nokia upp satsningen på MeeGo i stort sett i samband med lanseringen av Nokia N9, detta var den enda telefon man skulle lansera med det systemet, istället skulle man fortsättningsvis satsa på Microsofts alternativ, Windows Phone, där man nyligen presenterat Nokia Lumia 800 och Nokia Lumia 710 där den förstnämnda är i stort sett en kopia av Nokia N9, med endast mindre kosmetiska förändringar av skalet.

Nu är MeeGo inte på något vis dödförklarat för det, det finns en stark användarbaserad gemenskap som utöver Nokias egen utveckling, kommer se till att N9 får en beskärd del appar och funktioner precis som den betydligt mindre välkända Nokia N900 fortfarande har starkt stöd. Däremot är det betydligt mer tveksamt hur MeeGo och mer specifikt Nokia N9 kommer att förses med appar av andra, större utvecklare som redan idag har fullt upp med att stödja iOS, Android och det starkt kommande Windows Phone.

Men, nog med domedagsprofetior, Nokia N9 är en mycket kompetent telefon och förtjänar en rimlig chans!

Hårdvara

Telefonens skal är av s.k. unibody-konstruktion, i det här fallet plasten polykarbonat vilket må låta tveksamt till en början, men som faktiskt visar sig vara ett otroligt smart drag, för olikt telefoner som exempelvis Samsung Galaxy S så upplevs den inte som nämnvärt plastig! Istället kan man närmast uppleva att Nokia N9 kandiderar i samma liga som iPhone 4 gällande byggkvalité, vilket i min mening är att alldeles strålande bra betyg!

Skärmen på N9 är av typen Gorilla-glas, vilket gör den mindre känslig för att repas eller skadas, något som är nog så viktigt med denna stora 3,9″ skärm! Upplösningen är satt till 854 x 480 pixlar och underliggande display är av AMOLED-typ, dessvärre den aningen sämre varianten med PenTile-matrix, vilket gör den i teorin en aning mindre skarp än vissa andra typer av skärmar. Detta är dock inget som märks i vardagen, utan N9 bjuder på en väldigt skarp och fin upplevelse vid surf och annan användning.

Ett klart slående drag är att Nokia N9 saknar alla former av knappar på framsidan av telefonen. På dess högra sida finner man volymknapp samt lås/strömknapp. I övrigt är skalet oerhört stilrent, i botten finner man en högtalare, på vänster sida inget alls och på toppen av telefonen återfinns ett 3,5 mm uttag för hörlurar/headset, micro-USB samt plats för micro SIM-kort.

Nokia N9 i tre färger

På lagringsfronten så kommer Nokia N9 i två storleksvarianter, dels i 16 GB och detta är även den man tvingas till om man vill ha den rosa-röda samt blå varianten av N9, dels i en 64 GB stor variant som tyvärr endast finns i svart. Enligt uppgift skall det även finnas en vit variant, men den har jag hittills inte hittat att köpa någonstans.

Mjukvara

Nokia N9 använder sig alltså av ett Linux-baserat system vid namn MeeGo, närmare bestämt versionsnummer 1.2 vilket även är känt som Harmattan. Systemet MeeGo är en vidareutveckling av systemet Maemo som exempelvis Nokia N900 använde sig av när denna lanserades 2009.

MeeGo i dess nuvarande form fungerar i stort väldigt bra, det tycks inte vara nämnvärt resurskrävande utan flyter på riktigt bra med den hårdvara som finns tillgänglig i N9. Stundvis förekommer en viss lagg-effekt, men det är inte alls lika vanligt förekommande som på Android-telefoner, allra helst de lite äldre sådana trots motsvarande hårdvara.

Navigeringen genom gränssnittet sköts genom svepningar, vilket efter viss övning fungerar riktigt bra och dessutom väldigt naturligt. En intressant funktion, som är närmast beroendeframkallande är hur skärmen kan väckas till liv genom att knacka på den kvickt två gånger med fingret, inget behov av att använda knappen på sidan av telefonen finns egentligen alls när väl telefonen är uppstartad.

Det kan stundvis vara en aning knepigt att få till rätt sorts svepning, ibland när exempelvis nästa mail skall svepas fram, råkar man istället ta för långt ut på skärmen, och vips har man lagt hela applikationen i bakgrunden, ingen större katastrof i sig, men stundvis frustrerande!

Systemet är dessutom riktigt bra på att hantera multitasking, dvs flera applikationer som körs samtidigt, jag har hittills inte märkt av nämnvärd försämring i prestandan trots ett antal program som mer eller mindre körs i bakgrunden.

Det mjukvarutangentbord som erbjuds i MeeGo är en riktigt trevlig upplevelse, layouten är inte helt invand då våra svenska Å Ä Ö sitter på en för mig lite udda placering, men efter några dagar prickar man in även de rätt bra.

Telefonen skeppas redan från start med såväl Facebook-app, Twitter-app som Skype-app tillsammans med fyra olika spel (Ja, Angry Birds är en av de fyra..). Dessvärre lämnar såväl Facebook-appen som Twitter-appen en hel del att önska och i min mening fungerar deras respektive webbvarianter betydligt bättre!

Webbläsaren i sig är en aning speciell, varje nytt fönster öppnas som en egen applikation, vilket gör att man får en översikt direkt i telefonens vy över program som körs. Funktionen är i övrigt väldigt bra, det kan tyckas att texten stundvis kan vara lite liten och svårläst, men på det stora hela fungerar det bra. Bokmärken fungerar inte riktigt som man är van, utan varje nytt bokmärke läggs ut på menylisten som ett eget “program”, inte helt optimalt om man har många bokmärken exempelvis.

Det kan även nämnas att alla applikationer som finns förinstallerade i telefonen levererar ett mycket behagligt och snyggt gränssnitt, som överlag känns genomtänkt och bra. Allra helst Kalender-appen är en personlig favorit, snygg, sober och levererar precis all den information man behöver direkt i startläget, imponerande!

Nokia N9 som telefon

Dessvärre har jag inte haft möjlighet att ringa eller ta emot nämnvärt många samtal via N9, jag är helt enkelt inte tillräckligt populär, men de som gjorts har ändå fungerat mycket väl, jag hörs väl, motparten hörs utan problem. Lika väl fungerar såväl SMS som MMS-funktioner, men något annat vore klart förvånande, det är ju inte direkt Nokias första mobiltelefon, man har viss vana..!

Batteritiden, ja den är väl precis som alla andra smarta telefoners, väldigt beroende på vad man gör och hur man använder telefonen. För egen del har Nokia N9 överlevt arbetsdagar på uppemot 12 timmar med viss marginal, och under dessa arbetsdagar har mail synkroniserats under devisen “Alltid uppdaterad” samt att det även spelats upp musik under ett antal timmar. Den klarar sig inte fullt lika bra som exempelvis iPhone 4 gör i min vård, men ändå klart bättre än de Android-telefoner som passerat genom mina fickor de senaste åren.

Nokia själva uppger passningstid på maximalt 380 timmar med 3G och 7 timmar samtalstid, men detta är nog siffror som ingen vanlig smarttelefonanvändare någonsin kommer att uppleva. Istället får man som med de flesta andra smarta telefoner sikta in sig på att ladda telefonen varje natt, något som dessvärre är en aning svårt att komma ifrån.

Bara tillfällig..?

Ja, trots att Nokia N9 är en i allra högsta grad kompetent och imponerande telefon, så blir det inget annat än ett tillfälligt besök i mina fickor. Efter dryga veckans användande kände jag en allt större saknad efter min iPhone 4 som låg här på skrivbordet och väntade på mig. För hur man än vrider och vänder på det, så är ingen smart telefon smartare än de appar som fyller den, och på den punkten är ännu iPhone och iOS klart oslagbar. Det finns helt enkelt för mycket jag skulle sakna i form av nyttoappar, spel och allmänna funktioner för att kunna helhjärtat satsa på Nokia N9 som min vardagliga telefon, tyvärr, för den är rakt igenom en uppvisning i industriell design och funktion!

För stunden lever Nokia N9 endast kvar på skrivbordet i väntan på en fraktsedel som skall ta den tillbaka till återförsäljaren och till en annan, kanske mer nöjd ägare. Det skall dock bli klart intressant att följa den fortsatta utvecklingen av MeeGo som system, som utan tvivel erbjuder en enorm potential, men även Nokia Lumia 800 som i grund och botten är en Nokia N9 med Windows Phone istället!

Detta test är på inga vis ett komplett och heltäckande sådant av Nokia N9, utan en sammanfattning av mina tankar och åsikter om den efter drygt en veckans användning. Att N9 i sig är högst kompetent visas inte minst av det faktum att den vann i tre kategorier på Mobilgalan, årets mobildesign, årets mobilkamera och inte minst, årets mobil! Utöver detta har även M3 gett den stämpeln “M3 Rekomenderar” och tidningen Mobil gav den toppbetyg! Ett klart imponerande genomslag!

Men Nokia N9, den var inte för mig…

För den som vill läsa mer om Nokia N9 finns dels Nokias egna sida, Upplev Nokia N9, och varför inte MeeGoSweden som är en svensk sida som rapporterar om allt du behöver veta gällande MeeGo!