Lokförare, pappa, make, fotonörd och allmänt lycklig

Livet utan bil, del 2

Ett halvår (och lite till) efter del 1 är det väl dags för en uppdatering även i detta ämne? Hur går det egentligen att leva utan en egen bil parkerad i garaget intill huset vi bor i..?

Även om det förekommer, mer eller mindre frekventa besök på bytbil.se med tittande, drömmande, funderande och önskande så har det ännu i vart fall inte köpts någon ny bil till familjen, istället har vi kört med bilpool alá Sunfleet samt en gratisresa med Hertz Freerider och det fungerar på det stora hela alldeles utmärkt!

Sunfleet logotyp

Med lite räkneövningar har jag kommit fram till att körningen vi gjort med bilpoolens bilar kostat oss i snitt c:a 1500 kr/månad sedan vi sålde bilen, att jämföra med de c:a 3000 kr/månad som vår egna bil kostade oss. Endast vid en månad av de sju som snart har passerat så har kostnaden för bilpool överstigit kostnaden vi hade för den egna bilen, även om det inte är så med nämnvärt stor marginal!

Totalt har vi under detta dryga halvår kört poolbil ca 240 mil, ett snitt på 34 mil/månad, med störst användning av bil i Juni med 92 mil, och minst användning hittills i Augusti med sina 7,3 mil. Den månad vi utan tvekan sparade mest jämfört med egen bil var Maj, då vi inte nyttjade bilpoolen alls, och månadskostnaden fortfarande var gratis, hela 0 kr gick åt till en bil!

Under dessa sju månader har vi bokat bil nio gånger hittills, med en tionde gång planerad till nästa helg. Mest bokad för vår del är faktiskt Volvo C30, som passar alldeles utmärkt när det är endast jag eller jag och Angelika som är ute och far. En av dessa bokningar är dessutom i en annan stad än vår egna, en annan klar fördel med bilpoolen, möjligheten i att ha bil på annan ort! Som god tvåa ligger Volvo V50 vilket passar lilla familjen alldeles utmärkt när det hälsas på i Dalarna eller när vi alla behöver åka runt här i staden. Utöver detta har vi även bokat Volvo V70 en gång, vid resan till vårt bröllop i somras, samt en omgång med Ford Focus Kombi, mest för att ingen annan fanns tillgänglig.

Tillgången på bilar har även den varit bra för det mesta, först under de två senaste månaderna eller så har det funnits tillfällen då det varit svårt att få tag i bil med lite kort varsel, något som verkar lösas då det ser ut som att ytterligare en bil kommer att placeras till staden, från de sju som funnits tidigare blir det alltså nu en åttonde, dessutom en Volvo C30 vilket då uppenbarligen passar oss/mig väl!

Allt som allt fungerar detta med bilpool alltså väldigt väl, jag har ett antal gånger nu under hösten reflekterat över hur skönt det är att slippa fundera över när man skall byta däck, eller se försäkringsbolagen njuta av att straffa mig för att jag är av fel kön sett till ålder och olycksstatistik, eller för den delen gråta blod över att bilen skall tankas till literpriser som får en att rysa!

Men jag saknar att ha en egen bil för det, och den biten lär nog inte ändras…


Föregående

Det här med LCHF va!?

Nästa

En sån dag!

4 kommentarer

 1. Det där med bilpool verkar verkligen inte dumt. Just nu äger jag och behöver en bil för att kunna ta mig till jobbet på lördagsmorgnarna, och Sunfleet finns inte i Mjölby. Däremot kan det helt klart vara intressant i framtiden. Jag ser bilen som ett nödvändigt ont, och hade hemskt gärna viljat flytta någonstans där den inte behövs, och sälja den.

  Den enda nackdelen jag kan se verkar vara att de inte finns på någon flygplats. Det vore perfekt. Hur fungerar deras samarbete med Hertz? Får man någon form av rabatt där?

  • Det är faktiskt riktigt riktigt gött att ha gångavstånd till jobb och matvarubutik, visst är det långt ifrån de billigaste butikerna att handla i, men ska man räkna in bilresa t&r blir det nog inte så stor skillnad som vissa vill tro att veckohandla. Jag älskade mina bilar högt, men just den ekonomiska biten med att vara bilägare suger något så fruktansvärt på alla plan, det finns alltid något som kan gå sönder och slå budgeten i små spillror!

   Vet dock inte om de har något samarbete med Hertz i frågan om rabatter, men prova att fråga dem själva via Facebook eller på Twitter, @Sunfleet för bäst svar! 🙂

 2. Hej!

  Sunfleet har samarbete med Hertz som är en av våra ägare, så man kan få rabatt på sina Hertzhyror genom sitt Sunfleetmedlemskap.

  Simon, vi finns tyvärr inte i Mjölby ännu. Det närmsta är Linköping där vi har cirka 30-35 poolbilar. Planer har funnits på flygplatser men det är inget konkret ännu.

  Hälsningar Claes, fordonsansvarig Sunfleet

 3. Hej, jag fann Dig i en kommentar hos Zandra. Mitt signum är hampus3x2.
  Jag började läsa på “När skoltröttheten slår till”, det var trevligt. Jag tittar in igen och bläddrar vidare. Själv är jag nybörjare och lite utfreekad på HTML-redigering så vi får väl se vad jag åstadkommer senare.
  En komplimang för Din välskrivna blogg.

Gör mig glad och skriv en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: