Lokförare, pappa, make, fotonörd och allmänt lycklig

Är det rimligt…?

Att någon med månadsinkomst på 144 000 kr, dessutom får sitt dubbla boende betalt av skattebetalarna?

Ja, det kan man verkligen undra efter den gångna helgens mediadrev om Håkan Juholts bidragsschabbel? Herr Juholt har då alltså plockat ut full ersättning för sitt boende i Stockholm trots att han har varit sambo och därmed endast varit berättigad till halva summan. Detta tycks han dock inte vara ensam om, då det nu kryper fram ytterligare en som tagit ut mer än vad han varit berättigad till, om än en lägre summa men med samma principiella fel!

Men är det verkligen rimligt att alls plocka ut ersättning för sitt dubbla boende då man är riksdagsman? Och vad finns det för begränsningar i det hela? Att man som riksdagsman tjänstgör dels på sin hemort såväl som i Stockholm är naturligt, men borde verkligen vi skattebetalare stå för något annat än ett övernattningsrum på endera ort?

Vanliga människor som bor på en ort och jobbar på en annan ort, belägen en längre resväg bort, och därmed veckopendlar har rätt till att göra avdrag i deklarationen och därmed få tillbaka pengarna på skatten, d.v.s. den årliga högtiden som numera infaller strax före midsommar. Varför skall riksdagsmän behandlas olika?

Är det verkligen rimligt att som i Håkan Juholts fall ta ut dryga 6500 kr plus 100 kr för el som bidrag för sitt dubbla boende, oaktat sambo/särbo/kulbo-förhållande eller ej som kompensation för sitt boende i Stockholm? En kostnad som vi skattebetalare slutligen får stå för, varje månad sedan 1994 (även om beloppet ändrats, senast begärdes en höjning till drygt 7200 kr t.ex.), för det höga nöjet att Håkan Juholt skall kunna delta i riksdagens arbete?

Vore det inte mer rimligt att från riksdagens sida erbjuda övernattningsrum och om detta inte faller till riksdagsmannens smak, så får denne själv eller med hjälp av sitt egna parti stå för alternativa former av boende för vistelsen i Stockholm och därefter dra av denna summa till deklarationen likt alla andra?

Eller är det bara jag som tänker så..?

Man kanske egentligen borde pyssla med politik istället…

Uppdatering 05.00 2011-05-11

Enligt SvD är dessbättre dessa bostadsbidrag inte fullt så vanliga, ett 30-tal varav “flera” begär halv ersättning, Juholt är dessutom enda partiledaren i skaran, vilket inte direkt gör hans situation lättare för stunden. Maxbelopp per månad verkar för övrigt vara 8000 kr/månad, vilket är väl i högsta laget enligt min åsikt!


Föregående

En gång var jag till IKEA tre gånger…

Nästa

I rättidighetens tecken!

3 kommentarer

 1. Anders Lindqvist

  För att inte nämna några andra små förmåner våra riksdagsmän har, årskort på SJ eller flyg, bilersättning med 26,50 milen, fria taxiresor om kollektivtrafik saknas och de verkar den göra ofta med tanke på vilka summor som läggs på taxi, nog borde en riksdagsman/kvinna orka gå från riksdagshuset till centralstationen? Och de bästa av allt med jobbet, ingen som helst närvaroplikt! Visst du är riksdagsman 24 timmar om dygnet och ska alltid vara anträffbar men med dom förmånerna och anonymiteten om du inte tillhör partitoppen så finns det nog många som är intresserade av jobbet som riksdagsman!

 2. Markus

  För att inte tala om hur man predikar arbetslinjen för kreti och pleti samtidigt som arbetslinjen för de avdankade politikernas består i inkomstgarantier, garantilöner och generösa pensioner. Med långt bättre villkor och ersättningsnivåer än vad a-kassan någonsin kunnat erbjuda.

  Inte konstigt att politikerföraktet gror. Makt korrumperar.

 3. Thomas

  Är det rimligt att riksdagsledamöter ska få bostadsbidrag överhuvudtaget med den feta lön de har? Är det rimligt att de, plus många andra stenrika knösar, får barnbidrag? Är deras löneförhöjningar rimliga? Svaret på alla frågorna är givetvis ett rungande NEJ men vi kommer aldrig längre än så. Vi klagar vid köksbordet, på Fejjan, på våra fika/matraster, på bloggar m.m. men sen händer inget mer och allt faller sedan planenligt i glömska. Sådan är svensken och jag kan bara, i ett desperat försök att verka ödmjuk, erkänna att jag är en av dessa svenskar…

Gör mig glad och skriv en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: