Lokförare, pappa, make, fotonörd och allmänt lycklig

Dagens stora suck..!

Jaha, denna morgonen var väl ingen superhöjdare direkt, vaknade vid 7.45 av ett alltför närvarande porlande ljud från vårt kök, med vissa minnesbilder om en pall som skjutits fram tidigare under morgonen. Vinglade iväg upp och fann sonen glatt “diskandes” vid diskbänken, dvs halva köket påminner mer om ett sjöslag än något annat.

Nåja, efter att sonen fått träffa sitt badlakan och fått sig en skvätt välling så blev det en balja kaffe och lite morgonsurfande för min del, och där blev det inte bättre direkt.

Tidningarna tävlar just nu i rubriksättning, men SvD skriver “Barn kördes av tåget och försvann” medan DN hunnit med att ändra till “Avvisade flickan återfunnen“, vilket ju var väldigt skönt att läsa. Medias variant av det inträffade är alltså att en 11-åring hittats på tåget från Örebro mot Göteborg utan biljett och därmed kastats av i Kumla, medan storasyster satt på toaletten med biljetterna.

Givetvis tävlas det nu för fulla muggar i kommentarsfält och bloggar om vem som kan fördöma det inträffade på starkaste sätt, fullt med insinuationer om rasism och annat elände som bakomliggande orsak, frågan är hur länge det dröjer innan första kommentaren om att allt är avregleringens fel, och att allt skulle vara rosa små moln med kaniner som lyckligt skuttar omkring om allt bara vore ett enda statligt ägt SJ igen.

Min spontana känsla var ett enda stort besviket “SUCK!” följt av en känsla av att det garanterat finns mer bakom historien, som inte tas upp. Nu ska det givetvis till ganska mycket innan det ens närmar sig OK att lämna ett 11-årigt barn ensam i Kumla (eller någon annan stans för den delen) utan att meddela myndigheterna i någon form, men det finns även mycket som inte har kommit fram.

Denna pågående tävling i fördömande är klart obehaglig, då folk låter en ensidig rapport från media stå utan ifrågasättande som fakta om hur händelsen har utspelat sig, och där man kräver än det ena än det andra om ombordpersonalens fortsatta karriär och i vissa fall liv.

Har folk helt glömt, eller rent av förträngt att det ALLTID finns mer än en sida av ett mynt?

Och nej, jag försvarar på intet sätt avkastandet (Vilket inte SJ heller gör) av 11-åringar vare sig i Kumla eller någon annan ort heller för den delen, det är klart olämpligt, men jag vill definitivt höra mer om vad som hänt innan jag kräver avgångar och annat elände åt personen som jobbade ombord!


Föregående

En sådan där vecka…

Nästa

Grått i solstaden

13 kommentarer

 1. oskar

  Man förstod med en gång att det inte var hela historien man fick höra.
  Men att SJ skall behöva mesa och inte berätta sanningen är bedrövligt.

  • Man får nog lugna sig en aning innan man förväntar sig höra mer från SJ, det normala är att man åtminstone vill få hela situationen klar för sig innan man vidtar åtgärder, och det hinner man inte göra under natten och morgonens få timmar som förflutit.

 2. PerTore

  Nu visade det sig att hon hade en biljett, som hennes äldre syster höll reda på åt henne men systern råkade vara på toaletten när biljettkontrollanten kastade ut hennes syster. Dessutom är flickan mycket blyg och tystlåten enligt den äldre dam som tog hand om henne.
  Detta är ett solklart fall av den fördomsfullhet som folk har gentemot människor av annat ursprung. Jag ser det varje dag. Kassörskan som höjer rösten mot invandrarkvinnan som inte riktigt förstår vad hon säger. De menande blickarna mellan folk när en människa med mörk hy inte förstår vad de säger.

  • Med facit i hand är det alltid riktigt lätt att göra rätt, synd att man aldrig har facit på hand redan i förväg. Hur skall personalen veta att det finns en syster med giltig biljett om ingen berättar det för dem? Att skylla på rasism är ett fegt sätt att skaffa sig en fördel, hur vet du med säkerhet att biljettkontrollanten är rasist?

 3. Sandra Holm

  Ingen tycker väl att man skall fota ut barn från ett tåg/buss utan att först kontakta myndigheterna som får ta hand om barnet.Dock skönt att fler än jag inser att denna historia har ytterligare info av vikt osm inte framkommit i gammelmedias artiklar(i vanlig ordning-allt för att vara politiskt korrekta).Undrar varför storasystern inte uppmärksammade tågpersonalen på att hon saknade sin lillasyster förrän efter 2 timmar eller satt hon på dass i 2 timmar månne?

  Jag tipsade PI ( Politiskt inkorrekt) om artiklarna i PK media -hoppas de kan få fram ytterligare info så kanske historien får en annan dimension!

 4. Finnen

  Håller med dig. Det blir nästan lite parodiskt när man läser “kastade av flicka”, först tror man ju att konduktören slängde av henne i farten. SJ menar ju att konduktören uppfattade flickan som äldre än vad hon var. Det som är konstigt är att konduktören inte kunde vänta på att flickans syster kom ut ifrån toaletten… Han kunde ha låtit flickan gå av vid Hallsberg eller vid stationen efter. Eller varför knackade han inte på toadörren och försäkrade sig om att det fanns biljetter? Fanns det ingen annan i vagnen som kunde intyga att det fanns en till flicka? Om nu flickan såg ut att vara elva så borde rimligtvis någon medpassagerare reagera.

  • Det nästan mest fascinerande är hur alla förutsätter att konduktören är en vit man i medelåldern, utan att heller där ha alla fakta på handen, som någon slags bekräftelse på att det handlar om rasism. Ett tips från coachen, så är nödvändigtvis inte fallet.

 5. Finnen

  De flesta konduktörer som är män är “vita”.

  • Det kan så vara, men det finns många män med utlänskt utseende samt en stor mängd kvinnliga såväl som kvinnliga med utlänskt utseende som jobbar ombord på SJs tåg.

 6. Tack så mycket, det hoppas jag med.

 7. Thomas

  “Små rosa moln” är en beskrivning att ta i, men att en återreglerad järnväg skulle få branschen att må bättre tvivlar jag inte en sekund på! Anledningarna är många, många…

  Men ett bra exempel kan jag bjuda på: Om något går galet så skyller alla på alla och ingen tar ansvar för någonting! Att något annat än avregleringen skulle vara orsak till det tvivlar jag starkt på…

  • Att det skylls till höger och vänster speglar väl mer den allmänt rådande inställningen bland folk numera, inget är mitt fel, allt är någon annans fel, alltid, oavsett vad som egentligen har hänt, och att det skulle bero på en avreglerad järnväg är jag inte riktigt med på.

   Sen finns det många goda anledningar till varför avregleringen inte fungerar i praktiken, men det är ett annat blogginlägg som ligger och maler inne i skallen på mig det…

 8. Ingenjören

  Det är olika vad man retar sig på, själv tyckte jag hela nätdrevet om att “säkra källor” visste att den avkastade 11-åringen i själva verket var omväxlande 15, 19 och 25, för man vet ju hur ‘de där’ ljuger var obehagligare, men man stör sigh på olika saker antar jag.

Gör mig glad och skriv en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: