Lokförare, pappa, make, fotonörd och allmänt lycklig

Livet utan bil, del 1

Då har det väl passerat drygt 2,5 vecka sedan vår bil såldes, och hittils har inget faktiskt behov av den uppståt, annat än min ständigt återkommande vilja att putsa, fejja och dona med den då, allra helst nu när våren är här med grusfria gator och varma solstrålar, men, jag överlever väl, kanske, eventuellt…

Under denna tiden har jag då förutom utlösandet och omändrandet av lån och krediter även roat mig med att gå med i en bilpool, Sunfleet, dvs ungefär som biluthyrning, man betalar när man vill använda bil, istället för att alltid betala för bilen oavsett om den används eller ej.

Sunfleet logotyp

Jag valde, åtminstone i nuläget att välja ett medlemskap som kostar 129 :-/månad men i gengäld ger lägre priser per km, timme samt per bokning, dessutom ger detta möjligheten till ett enhetspris för att hyra bilen över helgen, kändes värt det i vart fall.

Fördelen med Bilpool över eget bilägande när man väntar sig så lite bilkörning som är aktuellt för min del just nu, är att man får tillgång till klart nyare bil än vad man själv är sugen på att betala för, dessutom med bättre översikt på den faktiska kostnaden för bilåkandet, utan att behöva tänka på Bilprovningen, service, däck, försäkringar och annat elände.

Till helgen blir det premiärtur för denna nya filosofi gällande familjens bilåkande, en tur til Falun är inbokad från fredag kväll till söndag, och till det har vi valt att hyra en Volvo V50 DRIVe, alltså en snål dieseldriven bil, ska bli klart intressant dels att köra bilen i sig, samt hur det fungerar med bilpool.

Vit Volvo V50

Valde så stilla mellan etanol eller dieseldriven V50, men eftersom det handlar till absolut största delen om landsvägskörning så är dieseldrivna bilar klart överlägsna andra drivmedel i dagsläget!

För denna helgresa beräknas vi få betala runt 1500 kr inkl drivmedel och hela rubbet, och det är klart att detta låter som en hel del för tre dagar och runt 50 mil som “bilägare”, men allt beror på vilket perspektiv man använder. Detta är i sig första gången sedan mitten av februari där vi “behöver” bil av en god anledning, och hade vi inte haft någon egen bil under större delen av den perioden hade det alltså handlat om 1500 kr i bilkostnad utspritt över lite mer än 2 månader.

Jämför vi det med det egna bilägandet, som kostade mig drygt 400 kr i försäkring, 900 kr + 1350 kr i billån (förvisso dåliga lån, men ändock!) samt drivmedel till samma färd som vi nu planerar, uppskattningsvis 690 kr (enligt uppskattade förbrukningssiffror samt rådande bensinpris i området, 14,33 kr/litern), så pratar vi om en totalkostnad på nära 6000 kr för samma period, utan att bilen körs nämnvärt mycket mer än vad vi gör i fallet med bilpool.

Det skiljer alltså 4500 kr mellan att ha egen bil, och att utnyttja bilpool för den mängden körning, och det redan innan man börjar räkna med förbrukningsartiklar som däck samt andra fullt nödvändiga ting som service, fordonsskatt samt det årliga besöket hos en bilprovare!

Ser man rent ekonomiskt på det är det ren och skär vinst att utnyttja en bilpool med den uppskattat lilla körsträcka jag har sedan flytten till Karlstad.

Utöver att hyra bil i på den egna orten genom bilpoolen finns det även möjlighet att utnyttja andra bilpooler inom samma företag på andra orter, man kan alltså ta sig med tåg/buss/flyg/cykel/promenad till en annan ort med bilpool, och där hyra på plats, och därmed minska körsträckan och då även kostnaden, klimatsmart tror jag var ordet..?

Vi har även bokat in oss på en bilpoolsbil när vi skall till Dalarna på sommarens evenemang, vårat bröllop, och den gången blir det en Volvo V70 istället, eftersom vi sannolikt har med oss mer packning den gången, sådana valmöjligheter av bilar har man inte heller med egen bil…

Fast nu låter det nästan lite väl mycket reklamaktigt över det hela, men det är nog till viss del för att övertyga mig själv om att det är en bra idé att inte ha någon egen bil just nu, även om bytbil.com är en fruktansvärt intressant sida!


Föregående

En dag i solen

Nästa

Bilpoolspremiär

3 kommentarer

  1. Tja, till Falun går det ju tåg annars 🙂

    • Det gör det, men jag gillar att köra bil! 😉

    • Vid närmare efterforskning finns det heller ej tåg som passar fredag-söndag nu närmast, med tanke på att jag slutar jobbet först kl 16 på fredag eftermiddag 😉

Gör mig glad och skriv en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: