Att leva utan bil..?

Ja, det är en av funderingarna inför vinterns flytt, tanken är ju att vi ska försöka hitta en lägenhet ganska central i Karlstad, vilket då i teorin skulle göra behovet av vår bil betydligt mindre. Men hur skulle detta fungera för herr Joakim ”diesel i blodet” Ewenson egentligen?

I dagsläget används bilen i stort för att ta mig till och från jobbet, stundvis tar vi en tur till Motala för att hälsa på svärmor, även om det varit väldigt sällan på senare tid. Den används även vid resor till gamla Dalarna när vi varit där på senare tid, samt en och annan handlingstur här i Linköping.

Så egentligen är behovet inte så vansinnigt stort om man skulle ta bort åkningen till jobbet. Vi skulle med ett närmare boende klara oss fint med bussar och tåg, med en sporadisk hyrbil eller så, frågan är om saknaden skulle bli för stor?

När jag körde taxi handlade det ändå om ett antal tusen mil per år på vägarna, och jag älskar verkligen att köra bil, men samtidigt är det en himlans massa pengar man skulle kunna spara. Och ska vi bo centralt tillkommer dessutom problem med parkering och sådant elände.

Våran Saab

Men jag gillar verkligen min bil, och detta är allt bra svårt det, och ett beslut bör tas inom kort för att kunna bestämma om vinterdäcken för säsongen, om bilen ändå skall säljas behövs inga nya vinterdäck utan de medföljande dubbfria får duga tills vidare, och de 16″ fälgar jag inhandlade i somras kan säljas vidare. Annars skall det på nya dubbade vinterdäck på 16″ fälgarna och köras med bilen under vintern.

Ack dessa svåra beslut!

5 svar

  1. Mitt råd är att vänta tills Ni har bott i Karlstad ett tag innan Ni tar beslutet. Det finns väl barn i familjen som skall skjutsas hit och dit, eller? Att vara utan bil är nog inte lätt. Här i Gislaved, där jag bor är det nog otänkbart. Jag har 12 mil till Nässjö om jag skall med tåget till Stockholm, men det är rätt skönt att koppla av på tåget också.

  2. Håller med Halvard. ”Vänta tills Ni har bott i Karlstad ett tag innan Ni tar beslutet.”
    Att tanken kommer upp, är ju självklart. Så kan det ju bli inför en flytt.
    Men utan att ens ha bott i Karlstad tidigare, och inte veta i förväg vilka behov man har, är det kanske bättre att vänta med sånna stora beslut.

  3. Brukar gå ganska bra med parkering i karlstad, det är inte som sthlm… 🙂

    J

  4. Allt beror på vart man hamnar, om vi får någon av de lägenheter vi sökt kan vi bo i princip mitt i centrum vilket innebär att behovet för bil minskas drastiskt. Dessutom skulle en försäljning av bilen underlätta kraftigt för en annars väldigt ansträngd ekonomi under den period med dubbelt boende som kommer att vara under vintern.

  5. Sälj bilen! Jag bor i Alingsås och klarar mig utan bil alldeles förträffligt. Har en dotter på 6 år och det är inget större problem. De gånger jag verkligen behöver åka längre sträckor hyr jag bil eller lånar (fyller tanken till bredden innan jag lämnar tillbaks den oavs. vad mätaren stod på när jag lånade den) eller åker taxi/kollektivt. För mig är det en oerhörd frihet att leva utan bil. Vad kostar det egentligen att ha bil? Drivmedel, parkering, reservdelar, däck och förslitningsdelar, försäkring, skatt, ev lån, värdeminskning, tid och energi. Skulle tippa på att man hamnar på ca 4000 kr/mån. En rolig jämförelse är att om man har ut 20 000 kr/mån i lön så går 20% !! av lönen till bilen. Cykling ger dessutom ”gratismotion” vilket inte skall underskattas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.