Mobila funderingar

Tjejflams på övervåningen i TV-soffan, då flyr jag ner hit till min datorhörna i källaren, enda stället i huset som dessutom har en rimlig temperatur efter en varm och fuktig (!) dag.

Väl här nere så ska jag se om jag inte kan få lite mobiltelefonfunderingar på pränt. För som de flesta i min bekantskapskrets vet så är jag rent av löjligt förtjust i dessa små behändiga ekonomikraschare!

De senaste åren har det varit lite väl många telefonbyten, och jag har hunnit med att testa de flesta av systemen som finns att välja på. Smartphone-eran började så smått med Sony Ericsson P1i som jag köpte hösten -07 och hade i dryga halvåret, underbart tangentbord och fruktansvärt system var väl sammanfattningen. Jag gillade starkt det kombinerade qwerty-tangentbordet och har än idag inte riktigt hittat något som matchar det.

Blev en liten paus med en Nokia XpressMusic av något slag för att sedan följas av en Sony Ericsson Xperia X1, ännu en qwerty-tangentbordslur fast denna gången med Windows Mobile som operativsystem, ruskigt snygg, ruskigt välbyggd, men dessvärre ruskigt bakbunden av Windows Mobile, blev aldrig riktigt bra och fick ersättas av en iPhone 3G relativt snart.

iPhone-världen är ju en underbar sådan, idiotsäker, lättanvänd, fylld av möjligheter att bränna pengar i rasande takt via iTunes och App Store, dock var min låst till Telia och när vi fick för oss att byta till Tre sommaren -09 fick den stryka på foten och lämna plats för första Android-luren, en HTC Magic i ett fruktansvärt plastigt vitt skal som repades lättare än något annat. Viss besvikelse över paketet, annars roligt med Android även om det vid den tiden fortfarande hade sina brister, och därmed fick det strax efter återigen bli en iPhone, denna gången en 3GS, som dessutom fortfarande bor med mig även om den inte har något SIM-kort just nu.

Under senaste halvåret har jag även roat mig med att testa och skriva om diverse lurar, och här har det passerat såväl Samsung Galaxy Spica (i5700), Huawei U8220, Motorola Milestone, Sony Ericsson Xperia X10 och nu senast HTC Desire (samt HTC Wildfire åt Angelika…). Som de mer tekniskt intresserade läsarna av er noterar är det till största delen Android-telefoner som passerar här på senare tid, dels för att Android till stor del står för innovationsdelen i mobilvärlden just nu, dels för att jag fläckvis skriver för Swedroid.se.

Utöver detta roar jag mig även stundvis med att utveckla applikationer för mobiltelefoner, och har skrivit ihop versioner av mitt ”Uppgift till förare”-program för såväl Windows Mobile som Android samt även i webbversion, för Windows samt kommandoradsapplikationer i diverse olika programmeringsspråk. Detta underlättas hur som helst helt klart av att ha en riktig enhet att testköra det hela på. Tanken är dessutom att det ska bli en iPhone-version, någon gång, först måste jag bara sätta mig in i Objective-C, vilket känns segt just nu.

Jag har även varit bra sugen på att ge mig an ett test av en Blackberry-lur vid lämpligt tillfälle, och av lämplig anledning, lika så är jag bra nyfiken på Nokia N900 samt deras Maemo/MeeGo-system, men det får det skjutas lite på, tills vidare.

Dessutom får man ju inte glömma den Nokia E71 jag har som jobblur, en fantastisk liten sak med Exchange-sync och faktiskt rent lysande batteritid för att vara en smartphone. Synd att Symbian ska vara så ofantligt fult och tråkigt annars bara..!

För att sammanfatta lite då, vad har jag för rekomendationer för den som skall köpa ny smartphone, vad skall man ha.

Som vanligt blir det ett gammalt klassiskt svar, vad skall du ha den till?

Idiotsäker, toksnygg och med fantastisk Mac-synkning, iPhone, lätt! Utan tvivel, alla dagar i veckan, en fantastisk leksak för den som vill men inte orkar med hur mycket som helst!

Förändringsbar, i tusen och en varianter, konstant-Google-kopplad? En valfri Android-lur är givet, HTC Desire och Samsung Galaxy S är det som är häftigaste skiten just nu!

Kört Nokia sedan 1890-något när S60 släpptes? Nokia E72 ska ju vara rätt najs, och med bra batteritid, men ack så tråkig!

Windows Mobile? Njäh, skippa det va, det bara är så näh som det kan bli, med viss brasklapp för Windows Phone 7 då som jag ännu inte testat…

Åsikter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.