Fotografiska nödvändigheter

Nåja, låt oss säga att det är nödvändigheter i sin mest oväsentliga form, valbara nödvändigheter. Hur som helst, så finns det ju vissa saker som gör viss typ av fotografering möjligt. För att fotografera behöver man ju egentligen bara en kamera, helst passande optik om det inte är inbyggt. Vill man däremot utforska vissa typer av fotografering så behövs det ju dock ett eller annat tillbehör också.

Något av de mer tråkigaste tillbehören, om än i allra högsta grad nödvändigt för att fotografera i något annat än ljusa situationer, är stativ. Själv har jag haft ett stativ i över 10 år, ett Manfrotto 190PRO som under de absolut flesta situationer gjort sitt jobb alldeles utmärkt. Bara det faktumet att stativet levt med mig utan att bli sålt under en så pass lång tid talar rätt väl för sin sak.

Tyvärr så har stativet i fråga sett sina bästa dagar och för ett tag eller två sedan, så lyckades jag rent av få det att haverera. Inte jättefarlig skada som så, men ska man kunna lita på ett stativ så vill man kort och gott inte ha en spricka i ett av fästena till benen, det är inte okej.

Så, ”behovet” av att köpa ett nytt stativ inföll med andra ord om det skall vara fortsatt aktuellt att fotografera något med längre slutartider. Frågan var bara, vad tusan skall man ha för något?!

Valet föll till slut på märket 3 legged thing och deras nu utgångna modell Frank som utav en händelse fanns till bra pris hos min favorithandlare, Scandinavian Photo.

3LT Frank

Stativet i fråga är en lagom stadig pjäs från brittisk mark, konstruerad i kolfiber för lätt vikt samtidigt som det är (bör var) stabilt och tåligt för yttre påverkan. Pjäsen fungerar lika bra med som utan mittpelare och personligen föredrar jag nog att helt slopa mittpelaren mestadels utav tiden, mest för att enkelt och fort kunna få ner stativet mer eller mindre på marknivå.

Eftersom jag köpte ett stiligt litet paket så medföljde även stativhuvudet AirHed 2 och dess medföljande snabbfäste för montering. Nu vet jag inte riktigt om jag skulle vilja kalla det just för just ett särskilt snabbt fäste eftersom monteringen är en smula speciell, snällt sagt. Det geni som tyckte det var en bra idé att ha en helt flat skruv utan några som helst spår av att underlätta montering med mindre än en stadig skruvmejsel eller mitt vanligast förekommande hjälpmedel, en femkrona, denne skulle jag bra gärna vilja tala med!

Det är väl egentligen en smula överkurs med såhär stort och stadigt stativ till min lilla spegellösa kamera med blygsamma objektiv och det märks väldigt väl just på ovan nämnda snabbfäste, som i sin bas är betydligt mycket större än kamerans mått undertill. Detta medför att snabbfästet inte direkt kan sitta kvar på kameran i alla lägen, åtminstone inte utan att det blir tämligen otympligt…

Hur som helst så är jag ändå ganska nöjd med mitt köp och de gånger jag hittills har använt det, så har det varit stabilt och lätthanterligt på alla sätt förutom snabbfästet. Tanken är väl att detta skall hålla i minst 10 år till på det här, så det är väl bara upp till bevis för att se om kolfiber överlever aluminium?

Ett svar

  1. […] kaxigt så lät jag Frank stå kvar här hemma och förlita mig helt på Pixi som stativ istället. Mest för att slippa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.